על עגבניות ושאר ירקות

12 למאי 2006   מאת:

אבירם פוליטי לוקח אותנו למסע על גבי העגבנייה לתרבות הצריכה ולתופעת ההנדסה הגנטית.

לאחרונה התבשרנו על פיתוח של עגבניה חדשה, בטעם של פעם. מדהים, נכון ?
העולם הזה פשוט מדהים, אנחנו מחריבים והורסים כל מה שטוב, וחושבים שנועדנו להמציא את הגלגל מחדש.
הרי אנו כל כך טובים בטכנולוגיה, יכולים לשבט חיות, בני אדם , אך בעיקר צמחים, שזה בעצם הכי קל. העולם המערבי עושה את זה כבר עשרות שנים. כל כך בהצלחה, עד ש 95% מהזנים שהיו קיימים בשנת 1900 כבר לא קיימים היום.
במקום מגוון של זנים, ניתן כיום להשיג מגוון מצומצם מאוד של זנים, אותם זנים אשר חברות הזרעים המערביות החליטו שהם החזקים יותר והמניבים יותר ושבהם על כל העולם כולו להשתמש על מנת למנוע רעב. פשוט כך.
ולא חשוב הטעם של הפירות והירקות שיניבו אותם זרעים.
ולא חשוב בכלל המגוון הגנטי.
ולא חשוב כמה שדות מונוקולטורה(שדה שמבוסס על גידול יחיד) יכולים לעמוד בפני מזיקים.
שדות אלו יכולים לעמוד בפני מזיקים, אבל רק אם יקפידו להרעיל את השדות בריסוסים, יותר ויותר אלימים, יותר ויותר רעילים, ונחשו מי מספק את אותם רעלים?
ניחשתם נכון, חברות הזרעים, אשר מקפידות לייצר את הזרעים שלהם כך שיפיקו גידולים עקרים. ומדוע?
כדי שחקלאי כל העולם יזדקקו להם לנצח, כל עונה ועונה. ובכך למעשה משעבדים את העולם.


ענבים מבוסתן נוף-ים

פעם מזמן אימפריאליזם מצא את ביטויו בכיבוש פיזי, בגוויות מרוטשות, בהגלית עמים מארצם, באונס של נשים ושל האדמה ושל מרבציה. אבל כיום אימפריאליזם מוצא את ביטויו בצורה הרבה יותר עמוקה.
זהו אימפריאליזם תרבותי בצורה המבישה ביותר. המערב, שזה בעיקר ארה"ב, או ליתר דיוק האם הריקה (אמריקה) מקדמת את האינטרסים שלה בכל דרך. ובכך הופכת את כל העולם לעולם הומוגני ומשעמם וחלש של מקדונלד'ס וקוקה קולה, ומזון מהיר ו-יין אינסטנט, ירקות ופירות חסרי טעם וריח, וסרטים הוליוודיים מעצבנים וריקים מתוכן. ובנוסף לכך שמעבר לכל זה גם כופים את דעתם על העולם בכח הזרוע.
אבל זה כמובן מותר להם, כי בידם הכח. ואכן אימפריאליזם מהסוג הזה הרבה יותר גרוע מהאימפריאליזם הישן והטוב, כי זה התרבותי אומר לאנשים מה לחשוב. 1984 של אורוול בהתגלמותו. או אם תרצו בולשביזם מהסוג הגרוע ביותר.

אומרים על גלות מצרים שהייתה רעה, אך יש רע ממנה. כי בעוד פרעה ציווה השמדת כל הילדים הזכרים, ולמעשה השמדה פיזית, הרי שבעת שלטון יוון בארץ ישראל ביקשו היוונים, או ליתר דיוק בית סלבקוס ששלטו מסוריה , להשכיח מעם ישראל את תורתו ובכך לאבד אותו. המתייוונים של אז הם כאין וכאפס מול מה שעומד כיום מול עמי העולם.
בעוד שאז יכלו להכריז הכרזות בככר העיר, היום הם נכנסים אלינו לתוך הבתים באמצעות הטלביזיה, היא מכשיר השטן. ומדוע ?
כי זו המצאה נהדרת שעושים בה שימוש נחות וקלוקל. ולשם מה כל זה ? כדי שנצרוך את משקפי השמש הנכונות, ואת הג'ינס הנכון. כדי שנדע מה לובשים בפריס או במילנו וכדי שנרגיש רע כל עוד אין לנו את זה.
ומי מחליט על הדברים? זה תמיד אותם אנשים שמחליטים כמה נשלם על הבגד שאנו לובשים ועל העגבניה שאנו אוכלים. אז בואו ונחזור להתחלת המאמר. עגבניה בטעם של פעם ! אז ככה, ממש אין צורך בזה , חבר'ה, ואני מאוד מקווה שלא ישלמו לאותו ממציא את מיליון הדולרים אותם דרש. תנו לי עגבניות של פעם, בטעם ובריח בלאדי אמיתיים, ללא הנדסה גנטית, וללא זרעים עקרים.
וכן חבר'ה, מה לנו חפץ בכל הפטנטים האלה, אבטיח בלי גרעינים, ושזיף בטעם אפרסק ? אם ארצה לאכול אפרסק אוכל אפרסק, האם הצורה של שזיף אמורה להגביר אצלי את עוצמתן של בלוטות הטעם ? וחבר'ה, בכלל, ירקות ופירות עקרים, עם גרעינים או בלי גרעינים, אנרגטית אין בהם כלום.

יש בהן אולי מינרלים, ויטמינים, אבל אין בהם נשמה. ובלי נשמה שום דבר לא אותו דבר. "טוב פת חרבה ושלווה בה מבית מלא זבחי ריב" הנחו אותנו המקורות, ואכן צדקו.

*הכותב אבירם פוליטי הוא דור שביעי בארץ ישראל, מצד אימו נצר למשפחה של ייננים שבבעלותם היה היקב העברי הראשון בארץ ישראל עוד בשנת 1840 ומצד אביו נצר למשפחת תעשיינים בענף הטקסטיל.
בוגר לימודי מינהל עסקים במכללה למנהל, בוגר קורס מתכנני פרמקלצ'ר ועוסק בתחומי האקולוגיה,
כמו כן עוסק במתן טיפולים הוליסטיים שואף לשלב רוח וחומר ולהביא רפואה לכדור הארץ ולכל מה שעליו ובתוכו.

מידע נוסף על הנושא ברשת:
www.seedsavers.org
– אתר הבית של הארגון האמריקאי לשמירת זרעי מורשת. אחד הארגונים הוותיקים והגדולים בנושא עם פעילות מרשימה בארה"ב וקנדה.

www.kokopelli.asso.fr
– האתר של הארגון האירופאי צרפתי "קוקופלי" שמייסד רשתות שמירת זרעים במדינות מתפתחות ובאירופה.

www.nativeseeds.org
– אתר הארגון האמריקאי Native Seed/Search אשר נוסד ופועל לשימור יבולי המזון של האינדיאנים ילידי אריזונה, טקסס ושאר מדבריות אמריקה

כוכב אחד2 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים (1 מצביעים, בממוצע: 5.00 מתוך 5)
Loading...

6 תגובות ל-“על עגבניות ושאר ירקות”

  1. מאת דרור עזרא:

    תודה אבירם על המאמר המעניין.
    האבסורד שעגבנייה עם טעם היא אייטם חדשותי פשוט זעוק לשמיים. הם בעצם מודים שבמשך שניים הם האיכלו אותנו פירות וירקות טפלים. שהטעם הם המאפיין המשני והמאפיין העיקרי הם חי המדף, הצבע והצורה…

    אתה יודע יש בזה משהו גם לטובה בלי הפירות והירקות הטפלים האלו לא היינו מערכים את פירות הבאלדי.

  2. מאת שירז:

    שלום אבירם ולקוראים!
    טוב שיש מישהו שמזכיר לנו בפשטות ובהומור שהטעם והארומה נהיו מצרך נדיר בימינו.
    יש לנו את הזכות להיות מודרניים אך האם בהכרח עלינו לשכוח את מה שאמיתי וחי?
    תודה על התזכורת המרעננת!
    שירז

  3. מאת יעקב:

    אכן נכתבו כאן דברים נכונים.

    אבל אל דאגה, האימפריאליזם האמריקאי\מערבי כבר הגיע לשיאו ואנו כבר יכולים לראות תחילת ירידתו. הוא תרם לעולם את מה שהיה צריך ועכשיו כל תופעות הלוואי עולות אל פני השטח.
    אם סימני המחלה הופיעוף יש שתי אפשרויות – החלמה או מוות.

    מכיוון שהעולם המודרני התפתח כל כך מהר, הוא גם יהרס מהר מאוד.

    הכל לטובה בע"ה

  4. מאת רון:

    כמה תארים ניכסת לעצמך אדוני, וכמה בורות,רשעות,רוע לב,שקר,
    חוסר תום לב וטמטום הפגנת!
    בארץ לא טעמת אפילו לא עגבניה מהונדסת אחת! גם בארה"ב,
    "האם הריקה" כפי שאתה נהנה לקרוא לה,ספק רב אם עלתה על לשונך
    עגבניה מהונדסת! גם לא ירק אחר,בטח לא כאן בארץ !
    הסיכוי היחידי שאכלת משהו מהונדס,זה אם אכלת סויה או תירס מיובאים
    מארה"ב ארגנטינה או ספרד.
    מי שקובע איזה עגבניות או מלפפונים אתה תאכל זה אתה בלבד,אתה ואני והיא והוא,כצרכנים ולא ה"אימפריאליזם" כפי שטענת.
    " עוסק במתן טיפולים הוליסטיים שואף לשלב רוח וחומר ולהביא רפואה לכדור הארץ ולכל מה שעליו ובתוכו". וואלה ? בעזרת שקרים?
    גידלתי עגבניות כמעט 30 שנה !!! מעולם לא הוצעה לי עגבניה מהונדסת!
    לא הוצעה ועדין לשמחתינו הרבה גם לא מוצעת,בנתיים!
    הייתי שותף בגידול עגבניות לפרוייקט של "החזרת הטעם" לעגבניה,בפרוייקט
    שנקרא "עגבניות טעם" בשיתוף חברת הזרע.כל זני הירקות מפותחים בארץ
    רק בעזרת ברירה והשבחה גנטית (בשונה מהנדסה גנטית!) בעזרת הכלאות,
    להוצאת הטעם,אחראי הקונה! והיצואן!הם רוצים ירקות שעומדים בתלאות הדרך,
    שנראים יפה,הטעם הפך במשך הזמן ל"שולי" בחשיבותו,אבל לא תמיד!
    הצרכן האירופאי דורש (ומקבל!) מילון 'גליה' ישראלי,תפוחי 'ענה' ישראלים,
    עגבניות 'דניאלה,ישראליות! כולם כולם פותחו כאן בארץ! ההבדל היחידי הוא שהוא גם מוכן לשלם!
    אבל את מי זה מענין? אם אפשר לקנות את עולמינו בעזרת בדותות מצוצות מהאצבע,ועוד לקרוא לעצמינו "מטפלים אלטרנטיבים או הוליסטים" אז למה לא?
    מה כבר קרה? אז השמצנו קצת,לא נורא.
    אבירם גם לך אין נשמה!

  5. מאת רבקה תור:

    אהבתי ונהנתי לקרוא את הכתבה ולגלות שיש עוד אנשים שבאמת איכפת להם והעולם לא עובר לידם אלא בתוכם שמחתי לגלות שאני לא לבד!
    כל החיבור לארץ ישראל ההבנה שיש חומר ונשמה פנים וחוץ ובעיקר אמת לדעתי חשובים מאד !!!ויש לומר את הדברים ולשנן אותם היטב כדי שקומץ אנשי האמת ישארו בעולם ולא יהונסו גנטית אף הם !
    ישר כח ענקי !

  6. מאת חיים .א.:

    אני מאמין שאין לך הרבה מושג על מה אתה כותב.
    מדבריך עולה כי אתה משליך דעה יצוקה בבסיסך על נושא תמים שלא לצורך.
    יש אנשים שרק רוצים להרים קולם בגלי העולם ואלו הם דבריך במאמר הנ"ל.
    השבחה גנטית הנעשית בארץ היא בדיוק תיקון לכל אותם הדברים שהזכרת לעיל:
    לקיחת המעט שנותר בפירות ובירקות של היום והפיכתם לשלמים יותר, כמו פעם, בהשבחה גנטית.
    מה גם כי אני סבור שאינך העלית בפיך את טעמה המשובח של עגבניה מסוף המאה ה-19, או אפילו מתחילת המאה הקודמת. גם אני לא. אבל אני יכול לאמר כאן בגילוי לב כי המאמצים שנעשים כאן ע"י חקלאי הארץ הטובים אינם אלא לשמר את פירות ארצנו. והרעל היחיד שיכול להזיק לתהליכים הללו ולעצור אותם – הם אותם גלי קול של אנשים שאוהבים את אור הזרקורים, ומחפשים במה בכל חור אשר יקרה בדרך, גם בשדה עגבניות.

לכתוב תגובה