12 העקרונות לשמירת זכויות בעלי חיים
1. העברת הטיפול בענייני בעלי החיים ממשרד החקלאות למשרד הגנת הסביבה
כיום קיימת כפילות בנושא. נושאים של רווחת וזכויות בעלי החיים אמורים להיות תחת פיקוח המשרד לאיכות הסביבה. הנטייה במשרד החקלאות לראות בבעלי חיים "רכוש מניב" שרווחתו מטופלת אך ורק ממבט זה, יוצרת ניגוד אינטרסים בין רווחת בעלי החיים פרופר לבין היותם כלי תעשייתי.
לראיה, משרד החקלאות היה באופן קונסיסטנטי גורם שהתנגד לרפורמות רווחה וניסה לצמצמן ככל יכולתו, ואף נמנע ממילוי חובתו ליישם תקנות רווחה קיימות. במשרד החקלאות שולטת נטייה מובהקת לראות בבעלי החיים מכשירים תעשייתיים ותו לא.
הפקדת רווחת בעלי החיים בידיו משמעה הפקרתה בידי בעלי אינטרסים הפוכים.
2. הרחבת מבצעי העיקורים והסירוסים של חתולי רחוב לפריסה כלל ארצית כולל תקציב מיוחד לנושא זה
יש לחייב רשויות מקומיות בחוק לדאוג לעיקור ולסירוס של חתולי רחוב כדי להבטיח את רווחתם ולמנוע את הסיבות הגורמות לתושבים להתייחס אליהם כאל מטרד. משרד הפנים בראשותו של אברהם פורז הקציב סכום כסף לעיריות למטרות של עיקור וסירוס חתולי רחוב, אך לא ברור אם העיריות אכן השתמשו בכסף למטרה זו. יש לדאוג לאמצעים שיבטיחו שהכסף שהוקצה למטרה זו אכן ישמש אותה.
3. משמר אזרחי, בתמיכת משרד הפנים, שיעסוק בבעלי חיים:מניעת התעללות ואכיפה.
בתהליך הקמת המשמר האזרחי יש לדאוג ל:
- וטרינרים ומרפאות חירום בפריסה כלל ארצית וזמינה 24 שעות ביממה.
- "פתרונות קצה" כלומר מכלאות / משפחות אומנות שיוכלו לקלוט חיות במצוקה בעיקר במצבי חירום.
- איוש כל תחנות המשטרה בארץ בשוטרי המשמר האזרחי שיעברו הכשרה מתאימה לטיפול בנושא בעלי חיים.
4. יוזמה לקביעת יום זכויות בעלי החיים שנתי
מטרת היוזמה:
א. העלאת המודעות לזכויות ורווחת בעלי החים בארץ, ולמניעת סחר בחיות מחמד.
ב. אמצעי להחדרת הנושא לבתי ספר ומוסדות ציבוריים
5. החזקת סוסים וחמורים – פיקוח ורישוי
מצבם של רוב הסוסים והחמורים בארץ, בעיקר אלה המשמשים לעבודת משא הוא קשה. מקרים של התעללויות בסוסים וחמורים נשמעים מדי יום. על מנת שיתאפשר פיקוח על חיות אלו יש לחייב רישוי שנתי, ובעלי סוסים וחמורים שלא יעמדו בתנאי הרישוי, החיות יופקעו מהם למכלאות מתאימות.
6. קידום חוק מניעת ניסויים בבעלי חיים
א. שקיפות: יישום החיוב של השתתפות נציגים מטעם אנשי זכויות בעלי חיים בכל הוועדות הניסויים בבעלי חיים, כולל בוועדות פנימיות. מספר הנציגים חייב להיות פרופורציונאלי למספר הנסיינים. השקיפות תאפשר לדעת כמה חיות מוקרבות לניסויים, מהם נושאי הניסויים ומה מטרתם.
ב. עידוד פיתוח תחליפים לחיות מעבדה.
ג. איסור קיום בתי / חוות גידול של בעלי חיים למעבדות, איסור יצוא בע"ח חיים לצורך ניסויים.
7. הקמת תוכנית חינוך ארצית שתעסוק בכל נושאים הקשורים בבעלי חיים
תוכנית זו תהיה חלק מתוכניות הלימודים ברמות השונות של מערכת החינוך, החל בגני ילדים ועד הכיתות הגבוהות. התוכנית תעסוק בסוגיות של רווחת בעלי חיים וזכויותיהם, בחיות בר ובחיות מבויתות, בחשיבות הימצאות בעלי חיים בסביבה אורבנית ובטבע, ובהשלכות של השימוש שעושה בהן האדם ושל התערבותו בסביבות מחייתם. כמו כן, תעסוק התוכנית בהסברה שתכליתה הקניית מודעות לבעלי החיים הנמצאים בסביבתנו, לצרכיהם ולרווחתם; עידוד עזרה לבעלי חיים במצוקה, מניעת התעללות, עידוד התנדבויות במתקני החזקת בעלי חיים וכדומה.
8. איסור יבוא ייצור ומכירת פרוות בעלי חיים
עידוד המודעות לתעשיית הפרוות, ואיסור יבוא וסחר של פרוות. לאחרונה מופיע גל מחאה עולמי נגד תעשיית הפרוות, המתמקד בסין, יצרנית הפרווה הגדולה בעולם, המשתמשת גם בבעלי חיים מבויתים כגון כלבים וחתולים. ישראל תתרום למאבק העולמי בחוק שיאסור יבוא פרוות וסחר בהן. כמו כן, תיערך הסברה לצורך העלאת המודעות לזוועות הנעשות במסגרת תעשייה זו.
9. יוזמת תיוג רווחת בעלי חיים אחיד
הניסיון מוכיח כי חברות מסויימות מנסות להיראות כמי שאינן מבצעות ניסויים בבעלי חיים, למרות שהן אכן מבצעות ניסויים שכאלו. יש ליצור מערכת תיוג אחידה לגבי מוצרים שלא נוסו על בעלי חיים, כמו גם תיוג אחיד למוצרים חקלאיים, אשר בעזרתה יידע כל צרכן מהו התהליך שהוביל את המוצר אליו לצלחת. רק כך נוכל להבטיח שמוצרים אורגניים הם אכן אורגניים, ביצי חופש הן אכן ביצי חופש, ומוצרים שלא נוסו על בעלי חיים, אכן לא נוסו על בעלי חיים.
10. איסור שימוש בשיטות גידול אכזריות ובלתי אנושיות
הגדרת בעלי חיים בחוק כיצורים בעלי חישה המסוגלים לחוש סבל (כפי שנהוג באיחוד האירופי).
איסור שיטות גידול אכריות כגון : כלובי סוללה, עגלי חלב, כלובי דגים. קביעה בחוק כי על כל שיטת גידול לאפשר לבעלי החיים להביע התנהגות בדרכם הטבעית.
11. יוזמה להנהגת "יום שני צמחוני" בכל משרדי הממשלה
הנהגת "יום שני צמחוני" בשלב ראשון במשרד להגנת הסביבה, ולאחר מכן בכל משרדי הממשלה, כפי שהנהיגה מפלגת הירוקים בעיריית ת"א. היוזמה תחסוך בסבלם של אלפי בעלי חיים, תחסוך בזיהום סביבתי, תשפר את בריאות הציבור ותחסוך בכסף למשרדי הממשלה. זהו אחד מאותם המקרים בהם אפשר להשיג מטרות גדולות ע"י צעד פשוט באופן יחסי.
12. הגברת האכיפה והחמרת הענישה למתעללים בבעלי חיים
אין שום סיבה הגיונית לעבור לסדר היום על מקרי התעללות אכזריים בבעלי חיים.
עלינו להגביר את המשאבים העומדים לאכיפת חוק צער בעלי חיים, ולתקנו כך שייקבעו בו עונשי מינימום, אשר יהפכו אותו מאות מתה לחוק מרתיע.
עונשו של חסר לב המתעלל בבעלי חיים הוא אחד ויחיד : מאסר.